Festiwal Literatury Kulinarnej w naszej Bibliotece

Za nami Festiwal Literatury Kulinarnej!
15 maja sokołowska Biblioteka wypełniła się publicznością i niesamowitymi aromatami i przysmakami. Spotkanie otworzył Pan Ryszard Szczepan Przytulski opowieścią o zalewajce. To właśnie tę potrawę z wielkim sentymentem wspominał Grzegorz Brzęczyszczykiewicz w filmie „Jak rozpętałem II wojnę światową”. Następnie Pani Teresa Nazarczuk opowiedziała o tradycjach kulinarnych Podlasia. Wiele miejsca poświeciła słynnym w regionie zagubom – tradycyjnemu daniu będącemu pewną wariacją na temat pierogów.
Opowieściom o smakołykach towarzyszyła rozmowa o książkach kucharskich. O swoim opracowaniu opowiedziała Pani Barbara Tekieli. „Z miłości do tradycji. Smaki Ziemi Siedleckiej” to zbiór wyjątkowych regionalnych przepisów na przystawki, zupy, dania główne, napoje i syropy oraz desery. W książce można także znaleźć informacje o lokalnych producentach żywności, których warto odwiedzić.
Sokołowska Biblioteka zaprezentowała swoje zbiory literatury kulinarnej. Są to książki dla osób w każdym wieku – od najmłodszych do najstarszych. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Inspiracje są zaczerpnięte z filmów i literatury:
- sos do spaghetti alla Clemenza („Ojciec chrzestny”),
- spaghetti z klopsikami („Zakochany kundel”),
- sos czekoladowy („Charlie i fabryka czekolady”),
- zupa Remy’ego („Ratatuj”),
- pieczeń wieprzowa ciotki Petunii („Harry Potter i kamień filozoficzny”),
- cytrynowe ciastka Sansy („Gra o tron” sezon trzeci),
- chlebek wilków („Gra o tron” sezon pierwszy),
- trufle czekoladowe („Chocolat”),
- spaghetti alla Carbonara („Jedz módl się kochaj”),
- zupa porowa („Bridget Jones 3”),
- lemkas („Władca pierścieni. Drużyna pierścienia”).
Zapraszamy do odwiedzenia Biblioteki w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych!
Kolejnym punktem spotkania była degustacja regionalnych smakołyków, m.in.: zalewajki w wykonaniu Pana Ryszarda, zagubów, pyz, „przekładańca”, eklerków, pączuszków.
Na deser było ciastko „Sokołek”, które kilka lat temu otrzymało pierwsze miejsce w konkursie miejskim na sokołowski przysmak. Ciastko upiekła pani Zofia Steć według przepisu babci Florentyny sprzed 100 lat. „Sokołek” to kruche ciastko z masą serową, na którym widnieje herb usypany z cukru pudru. Ma ono ciekawą historię i niepowtarzalny smak, któremu nikt nie może się oprzeć.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.